En dør kan se imponerende, flot og bombastisk ud, men medmindre du har en automatisk dør, der åbner og lukker via en følesensor, når en person nærmer sig den, så er en dør ikke meget bevendt uden et håndtag dertil.

Et håndtag er lige så vigtig en del af en dør, som det er, at hængslerne er monteret korrekt, at stilen på døren passer ind i rummet, at der er påført den rette mængde ornamentering, der er tidssvarende, og at designet passer til resten af huset.

Desuden skal låsen i døren – om den bruges indvendigt eller udvendigt – også passe ind perfekt, så man ikke skal bruge besvær med at låse en dør i eller op. 
Nå, ja, og så må døren helst ikke knirke for meget eller ramme mod gulvet eller møbler og påføre streger eller skader derpå.

Men selvom håndtaget er en undseelig del af hele dørløsningen, når man betragter alle elementerne som en helhed, så skal håndtaget tænkes lige så meget ind, som resten af døren.

Håndtaget skal selvfølgelig passe sammen med døren. Det ville se lidt fjollet ud, hvis man har en gammel gårddør og vælger at sætte et futuristisk-designet håndtag på, men måske elsker man netop den kontrast.

Mange døre har også en anvisning til, hvor det vil være bedst egnet at montere håndtaget, så det passer ind med resten af dørens design, men hvis døren skal bruges af blandt andet ældre, krumbøjede personer, er det måske en idé at vælge en dør, hvor håndtagets placering ikke er afhængig af dørens design.

Er det også nemt at finde dørhåndtaget i mørke uden at komme til skade? Hvis håndtaget er placeret for lavt eller for højt, kan man måske ende med at slå sig på det.

Der findes dog et stort udvalg af dørhåndtag og håndtag til møbler, for eksempel med udtræk til skuffer og skabe, så det er bare med at sammensætte, som man lyster.