Udtrykket med “at være gået over gevind” er efterhånden så integreret i det danske sprog, at det ikke vækker mange andre billeder i ens hoved, end at man tænker på nogle mennesker, der måske er blevet sure, rasende eller har gjort noget lidt for overilet eller for meget, så de burde være stoppet for længe siden.

Men ved du egentlig, hvor udtrykker rent faktisk kommer fra?

Det hører sig faktisk til skruer og det at skrue en skrue i, men det kan også udvides til andre ting, hvor der er en spiral-anordning, der gør, at man kan skrue eller bore noget i, så det bliver siddende eller lukker tæt.

Hvis man så er uheldig, så kan man risikere, at ens ventiler eller skruer går over gevind, og det vil sige, at deres gevind – denne spiral-anordning, der skal holde dem på plads – går i stykker og ikke virker længere.

Så sidder skruen eller ventilen ikke ordentligt fast, og det er virkelig et problem, hvis der er tale om en sikkerhedsventil eller bare ventiler i det hele taget, der er nødvendige for at holde samlinger og andet på plads.

At gå over gevind kan ske ved, at man skruer for meget på.

Det virker ellers logisk at gøre dette, så man ved, at det sidder tæt, og det skal ventiler især også gøre. Men hvis man skruer alt for hårdt på med noget stærkt værktøj eller bare værktøj, der ikke passer dertil, så kan man ødelægge både hovedet på skruen eller ventilen og deres skruende evne.

Dette er ikke ønskværdigt, for det er ikke sådan lige til at fikse, og skulle man forsøge dette, vil man hurtigt opdage, at man sidder tilbage med en lappeløsning, og så kan det egentlig bedre svare sig at købe en helt ny skrue eller ventil.

Her skal man ikke slække på kvaliteten.